In ciuda tuturor greutatilor, neajunsurilor sau nedreptatilor care ne insotesc existenta, nu avem voie sa uitam nici o clipa ca, ceea ce suntem fiecare dintre noi astazi, se datoreaza acestei tari si acestui popor. Daca astazi nu-ntelegem ca a fi “mandru ca esti roman” este o datorie, inseamna ca jertfele stramosilor nostrii au fost in zadar, iar batalia dusa de noi este pierduta din start.

5 aprilie 2011

"TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL" , Mircea Badea

Aceasta este o expresie pe care o auzim foarte des in zilele noastre si care ne duce cu gandul la cat este de greu  sa traiesti in Romania de astazi. Cu toate astea aceeasi expresie ar putea fi valabila pentru orice alta tara din lume, schimband numele tarii evident, si atunci eu mi-am ridicat intrebarea "cu ce isi ocupa timpul cetatenii altor tari, spre deosebire de noi?" astfel incat lor le este bine, iar la noua ne este rau.
Incercand sa raspund la acesta intrebare am realizat ca insasi intrebarea ma duce pe un drum gresit ; de ce trebuie neaparat sa facem cum au facut altii si nu putem sa ne gasim noi singuri propriul drum spre bunastare. Avem tendinta sa ne comparam mereu cu alte tari ( in Germania este asa….; in America se face asa…), dar ce ne garanteaza noua faptul ca metodele aplicate de altii vor avea rezultate si la noi?; traim dupa alte principii, avem alta cultura, sunt putine sanse ca rezultatele sa fie aceleasi. Stramosii nostrii au reusit sa mentina tara prospera atatea secole urmandu-si traditiile si cultura proprie. Avem, din pacate, si epoca de trista amintire in care am trait dupa principiile altora si stim prea bine cum am trait in acele vremuri.
        Cred cu tarie ca bunastarea noastra a tuturor depinde in primul rand de, “cu ce ne ocupam timpul”, asa ca ar fi bine sa renuntam la expresii de genul “sa ni se dea”, “ sa ni se faca” si sa trecem la “ce putem face”, “cu ce putem ajuta”. Avem mereu tendinta de a spune o ducem greu pentru ca politicienii sunt corupti, dar nu ne vedem micile noatre atentii la doctor, sau mica spaga la nasu’ cand nu avem bilet, spunem ca tara este murdara si suntem foarte indignati ca peste tot gasim peturi sau hartii aruncate, dar uitam sa ne strangem mizeria cand plecam de la picnic, si ar putea fi multe alte exemple de genul asta, dar nu ar avea sens sa mai continui, vreau sa spun doar atat: viata noastra depinde numai de noi si de acele lucruri cu care ne ocupam timpul.

2 comentarii:

  1. Zodrac:
    Ma lupt și eu cu ideile preconcepute ale unor oameni care se plâng ce greu e aici. Eu nu zic că e bine dar trebuie să luptăm să fie așa nu să ne plângem că nu ne ajutăm țara cu nimic.

    Dacă vrei să vezi ce mai scriem și cum ne mai certăm : http://thoughts-o-matic.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. @zodrac: daca tu spui ca ti-e bine nu inseamna ca toti o duc ca si tine. cine se plange ca e greu cred ca are motive, nu idei preconcepute

    RăspundețiȘtergere